Tort Ecler




Cu reteta de Tort Ecler am tot cochetat de-a lungul vremii, dar niciodata nu gaseam suficient timp pentru copt coji de eclere, de facut crema de vanilie fiarta… Intr-o dimineata stand cu prietena mea la cafea, planuind meniul de Revelion, mi-a aratat o carticica de retete din care mi-a sarit in ochi reteta de Profiterol. Desi initial am zis „asta e! E cea mai grozava idee!” pana la urma am pus in aplicare reteta de Tort Ecle

Ingrediente

  • Pentru baza tortului si cojile de eclere:
  • 250 g faina
  • 100 g unt
  • 100 g ulei
  • 500 ml apa
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura zahar
  • 7 oua medii
  • Crema de vanilie:
  • 6 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 3 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • vanilie dupa gust
  • 150 g unt
  • Crema:
  • 300 g crema de branza Almette
  • 400 g lapte condensat indulcit Delatte (acum il puteti cumpara de AICI)
  • 200 g iaurt
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 10 g gelatina
  • semintele de la o pastaie de vanilie
  • Pentru sosul de ciocolata:
  • 75 g ciocolata 54% cacao
  • lapte, cat ciocolata sa ajunga la consistenta dorita

 

Mod de preparare Tort Ecler:

Baza tortului si coji de eclere:

Apa se pune la fiert impreuna cu untul, uleiul, zaharul si sarea. Cand incepe sa clocoteasca se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe fundul vasului. Lasam putin sa se raceasca, apoi adaugam ouale unul cate unul amestecand/mixand bine dupa fiecare.

Pentru baza tortului aluatul se spriteaza circular in tava cu inel detasabil (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. Se va lasa distanta intre cercuri, deoarece vor creste la copt. Se da tava la cuptor la foc mare pentru 15 minute, apoi inca 10 minute la foc mediu. Primele 15-20 de minute nu se deschide usa cuptorului.

Restul aluatului se spriteaza sub forma de rozete pentru cojile de eclere.

Crema de vanilie:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza.

  • In loc de amidon se poate folosi faina, dar crema va trebui fiarta mai mult, sa nu ramana faina cruda

Turnam laptele amestecand usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte si se pune vanilia si putina zeama de lamaie.

  • Zeama de lamaie este optionala, dar va accentua aroma de vanilie si crema va avea un gust mai bun

In crema de vanilie fierbinte se incorporeaza untul taiat bucatele. Se lasa sa se racoreasca, timp in care se amesteca din cand in cand cu telul, sa nu se formeze pojghita. Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste.

Cu crema de vanilie se umplu cojile de eclere.

Crema cu lapte condensat:

Gelatina se pune la hidratat in apa rece. Se pune apa cat gelatina sa fie bine acoperita.

Intr-un castron se amesteca laptele condensat cu crema de branza, iaurtul, smantana pentru frisca batuta, semintele de la o pastaie de vanilie. Gelatina se incalzeste pe baie de aburi sau cateva secunde la microunde, pana devine lichida, apoi mixand energic se incorporeaza in crema de lapte condensat.

Pe un platou punem baza pentru tortul Ecler si in jurul ei inelul tavii in care am copt-o. Turnam jumatate din cantitatea de crema cu lapte condensat Delatte. Peste crema asezam eclere cu crema de vanilie si peste ele turnam restul de crema. Dam platoul la rece pana crema se intareste. Eu l-am lasat peste noapte.

Pentru sosul de ciocolata topim ciocolata, apoi amestecand continuu turnam lapte putin cate putin, pana ciocolata ajunge la consistenta dorita. Punem ciocolata intr-un posh la care am atasat un dui subtire si rotund.

Scoatem inelul detasabil, punem eclere cu vanilie deasupra si finisam tortul cu sosul de ciocolata.

Pofta buna!




Produsele Noastre

  • Cele Mai Vândute
  • Rating
  • Cantitate
  • Preț