Tort cu mousse de ciocolata si caramel


 

Ingrediente

Pentru blat:
3 oua
3 linguri zahar (pudra)
3 linguri faina
1 lingura ulei
1 lingura cacao
esenta de vanilie


Pentru mousse de ciocolata:
200 g ciocolata (54% cacao)
400 ml smantana pentru frisca
5 g gelatina
esenta de vanilie


Pentru mousse de caramel:
1 cutie lapte condensat caramelizat
50 g unt
5 g gelatina
200 ml smantana pentru frisca
2 linguri nuca macinata


Pentru trufe – decor:
1 cutie lapte condensat cu cacao
50 g unt
10 biscuiti
2-3 linguri cacao


Pentru „plasa” – decor:
100 g ciocolata (54% cacao)
2 linguri lapte


In plus:
picaturi de ciocolata
ornamente colorate


Mod de preparare

Tort cu mousse de ciocolata si caramel:

Blat: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa.Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.Faina o cernem impreuna cu cacaoa peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.Turnam compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 20 minute, pana blatul este copt. Facem proba cu scobitoarea.Pentru mousse de caramel:Gelatina o punem la hidratat in apa rece, atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita.Laptele caramelizat il punem intr-o craticioara impreuna cu untul. Punem cratita pe foc mic si amestecam continuu pana laptele se incalzeste si se uniformizeaza. In compozitia calda (nu fierbinte) punem gelatina si nuca macinata si amestecam bine pana se topeste gelatina.Punem la rece pana se raceste foarte bine.Mixam smantana pentru frisca pana devine pufoasa (nu e neaparat necesar sa fie si ferma) si o turnam peste caramelul bine racit. Mixam pana crema se omogenizeaza.

Pentru mousse de ciocolata:Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat sa fie acoperita gelatina.Peste ciocolata rupta bucatele se toarna jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca si se topeste la foc mic, fara a da in clocot. Se da deoparte, se lasa sa se racoreasca, se incorporeaza gelatina, apoi se da la frigider pana crema de ciocolata se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.Restul de smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa. Crema de ciocolata se mixeaza putin, cat sa devina omogena, apoi adaugam frisca si o incorporam amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Se aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie.Pentru trufe – decor:Laptele condensat cu cacao se pune intr-o craticioara impreuna cu untul. Se pune la foc mic si amestecand continuu se fierbe (nu cred ca a durat mai mult de 5 minute) pana compozitia se ingroasa usor. Se adauga biscuitii macinati si se omogenizeaza. Compozitia se da la rece pana se raceste foarte bine si se intareste.Cu mainile unse cu ulei se rup bucati mici din compozitie, se modeleaza sub forma de bilute, care se tavalesc apoi prin cacao. Se aseaza pe un platou si se dau la rece pana cand vom orma tortul. Biscuitii se pot inlocui cu nuca macinataIn tava in care am copt blatul se pune blatul, apoi mousse-ul de ciocolata. Se pune cateva minute la congelator, apoi se pune deasupra si mousse-ul de caramel. Se pune la frigider pentru cateva ore (de preferat peste noapte) pana cremele se intaresc suficient.


Pentru „plasa” decor: Se masoara o fasie de hartie de copt, lunga si lata cat marginea tortului. Se pune ciocolata topita intr-un posh la care s-a atasat un varf rotund si subtire si se decoreaza (mazgaleste ? ) fasia dupa plac. Cu grija se infasoara hartia de copt in jurul tortului si se da la rece cateva minute, pana se intareste ciocolata, apoi cu grija se inlatura hartia de copt.Tortul se orneaza cu trufe, picaturi de ciocolata si ornamente colorate.


Pofta buna!


Dulciuri fel de fel

Produsele Noastre

  • Cele Mai Vândute
  • Rating
  • Cantitate
  • Preț