Reteta tort aniversar cu lapte condenasta DeLatte



Pentru blat:
8 albușuri
150 g zahăr
150 g nucă măcinată
25 g pesmet
75 g făină
un praf sare
zeama și coaja de la o lămâie
Pentru sirop:
350 ml apă
50 g zahăr
16 ml esență de lămâie(2 fiole)
Pentru crema nr. 1:
200 ml frișcă lichidă
200 g lapte condensat
250 g mascarpone
50 g ciocolată amăruie(82%)
un praf sare
Pentru crema nr. 2:
200 ml frișcă lichidă
200 g caramel condensat(dulce de leche)
250 g mascarpone
un praf sare
În plus:
pișcoturi Savoiardi(18 buc.)
300 ml apă
2 lingurițe cafea
1 linguriță zahăr
2 lingurițe amaretto
figurine de ciocolată pentru decor


Porții: 16


Timp total de preparare: 90 minute

Diametrul formei de copt: 27 cm
Mod de preparare

Pentru blat, trebuie să scoatem albușuril de la congelator din timp și să le lăsăm să se dezghețe la temperatura camerei.
Presărăm sare peste albușuri și le mixăm până devin foarte spumoase, apoi adăugăm, treptat, zahărul pe care îl transformăm în pudră.
Pe parcursul adăugării zahărului, picurăm și zeama de lămâie, aceasta ajută la obținerea unei bezele ferme, într-un timp mai scurt.
După ce am obținut bezeaua fermă, așa încât, dacă întoarcem vasul invers, aceasta să rămână fixată pe pereții lui, scoatem mixerul și ne folosim de o spatulă.
Măcinăm nuca fin și o amestecăm cu pesmetul, ca să se desfacă bine. Două linguri, mai cu vârf, de pesmet  am pus eu.
Adăugăm, treptat, amestecul de nucă și pesmet peste bezea, coaja de lămâie rasă fin, iar la final, încorporăm făina.
Amestecăm cu spatula, de jos în sus cu mișcări circulare, după fiecare adaos, până se omogenizează bine totul.
Tapetăm forma de copt cu hârtie la bază, iar pereții îi ungem cu ulei și presărăm puțin zahăr pudră peste ei și întindem compoziția de blat cu nucă în ea.
Coacem blatul pentru 30-35 de minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade.
Între timp, preparăm și cremele și siropurile.
Pentru crema cu lapte condensat, mixăm frișca, dar nu definitiv, așa cam pentru 3/4 din cât am mixa-o dacă am folosi-o simplă.
Nu o mixăm definitiv de la început, deoarece o vom tot mixa, adăugând și restul ingredientelor.
Adăugăm laptele condensat, omogenizăm crema, apoi adăugăm mascarponele, un praf de sare și din nou omogenizăm.
Și pentru că mi s-a părut crema ceva mai dulce am adăugat și 50 g ciocolată amăruie, dată pe răzătoare.
A avut un mare efect aceasta ciocolată, pentru că nu am dispus-o uniform în cremă, ci am amestecat-o lejer, iar atunci când am servit tortul, crema era într-o parte mai dulce, în alta mai amăruie.
Dăm crema la rece, până când ornăm tortul.
Pentru crema cu dulce de leche, procedăm în același mod: mixăm frișca trei sferturi, adăugăm caramelul condensat, omogenizăm, adăugăm mascarponele, un praf de sare și din nou omogenizăm. Aceasta va fi ceva mai fermă decât prima cremă, pentru că este mai gros caramelul condensat, decăt laptele condensat.
Dăm și această cremă la rece.
Pentru sirop, fierbem apa cu zahărul, iar când se mai temperează, adăugăm esența.
Cafeaua pentru pișcoturi o fierbem la filtru, o îndulcim apoi, dar nu foarte mult, iar când se mai temperează, adăugăm amaretto.
Am folosit pișcoturi, pentru că nu am avut un blat foarte înalt, folosind o formă de copt mai mare, blatul a ieșit mai mic.
Asamblarea tortului.
Secționăm bllatul de tort în două părți pe care le așezăm pe platouri și le însiropăm.
Nouă ne place tortul însiropat bine.
Partea de deasupra blatului o vom așeza la baza tortului, pentru că nu este chiar uniformă.
O încercuim cu pereții detașabili ai formei de copt, direct pe platou.
Întindem 2/3 din crema cu lapte condensat, apoi așezăm pișcoturile trecute ușor prin siropul de cafea și amaretto, răcit, peste pișcoturi întindem 2/3 din crema cu caramel condensat, apoi așezăm partea a doua a blatului și dăm forma la rece pentru 2-3 ore, până se vor întări cremele și se va așeza tortul frumos.
Ornăm tortul aniversar cum ne pricepem, cu cremele oprite și figurinele de ciocolată.
 Nouă ne-a plăcut mult acest tort aniversar, la fel și musafirilor, vi-l recomand cu toată încrederea!








Retetemerisor.ro


Produsele Noastre

  • Cele Mai Vândute
  • Rating
  • Cantitate
  • Preț