Prăjitura cu cremă de cocos și caramel condensat cu cacao




INGREDIENTE                                                                                                                                                                

Pentru 3 foi:


  • 150 g nucă măcinatăfin
  • 250 ml lapte
  • 2 ouă medii
  • 150 g zahăr
  • 100 ml ulei
  • un praf sare
  • 10 g praf de copt
  • 1/2 lingurițăbicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță zeamăde lămâie
  • 750 g făină


Pentru cremă:


  • 750 ml lapte
  • 125 g zahăr
  • 150 g unt(82%)
  • 7 linguri gris(50g)
  • un praf sare
  • 100 g nucă de cocos
  • 200 g lapte condensatcaramel cu cacao
  • zahăr pudră, pentrudecor
 
Porții: 24
 
Timp total depreparare: 60 minute
 
Dimensiuni tavă:23/36 cm
 

Mod depreparare

 

Pentru preparareaaluatului fraged cu nucă, măcinăm nuca foarte fin și o opărim cu laptelefierbinte.
O lăsăm apoi să serăcească definitiv.
Mixăm ouăle cu unpraf de sare și zahărul, până devin spumoase, apoi adăugăm uleiul și le mixămdin nou până se omogenizează compoziția.
Adăugăm nuca binerăcită, bicarbonatul stins în zeama de lămâie și încorporăm, treptat, făinacernută împreună cu praful de copt.
Nu amestecăm prafulde copt în toată făina, ci doar într-o parte, deoarece nu vom ști la sigur câtăfăină va îngloba aluatul.
Cantitatea de făinădată la o rețetă, în special pentru aluaturi, trebuie luată în considerare cași reper, dar nu înseamnă că tuturor ne intră fix aceeași cantitate.
Depinde de restulingredientelor folosite, de  tipulacestora.
Eu am folositfăină, ouă și lapte, naturale, de la țară și unt Pilos de la Lidl.
Astea fiindlămurite, ne întoarcem la procesul tehnologic de preparare a aluatului.
Adăugăm făină atâtcât să obținem un aluat omogen și nelipicios, dar nu foarte ferm.
Va fi ușor moale șiușor unsuros.
Lăsăm aluatul laodihnit 15-20 de minute, la rece, apoi îl împărțim în trei părți aproximativegale, pe care le vom întinde pe rând, pe dosul tăvii ușor unse și le vom coaceîn cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru câte 4-5 minute fiecare.
Eu am întins foiledirect pe dosul tăvii, lăsând tava să se răcească după fiecare foaie coaptă,pentru a o putea întinde pe următoarea.
Aluatul este ușornisipos, deci se va proceda cu grijă.
Pentru cremă, punemlaptele la fiert împreună cu zahărul, sarea și untul, iar când se topește untulși laptele începe să fiarbă, adăugăm grisul în ploaie, amestecând continuu.
Când crema estebine fiartă și îngroșată ca o budincă, adăugăm nuca de cocos, amestecăm intenspentru omogenizare, apoi stingem focul și dăm crema la rece acoperită cu ofolie, pentru a nu prinde crustă.
Folia se va așezadirect peste cremă.
Nu lăsăm crema săse răcească definitiv, o vom întinde între foi ușor călduță.
Deci, împărțimcrema în două, așezăm prima foaie de aluat cu nucă, în tava pe fundul căreia amcopt foile, întindem prima jumătate de cremă și distribuim caramelul cu olinguriță, din loc în loc, peste cremă.
Trasăm cu lingurițarotocoale în jurul lui, ca să pătrundă în cremă, apoi așezăm a doua foaie dealuat, o presăm ușor peste cremă și repetăm procedeul.
Peste ultima foaiede aluat, așezăm o folie, sau hârtie de copt, apoi presăm ușor prăjitura cucremă de cocos și caramel condensat cu cacao, cu o greutate: un tocător de lemnsau o carte și o dăm la rece pentru 4-5 ore, apoi o putem porționa.
Se va frăgezi mairapid decăt altă prăjitură cu foi, deoarece aluatul este din start unulnisipos, având nucă în el.
Servim prăjitura cumare poftă, alături de cei dragi.
Să vă fie de folos!




http://retetemerisor.ro/