Prăjitura Carmelita cu Dulce de Leche




 Ingrediente

Pentru foi:
  • 12 linguri zahăr
  • 12 linguri apă
  • 8 linguri ulei
  • 2 gălbenușuri
  • 1 linguriță( mai cu vârf) bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță oțet
  • făină cât cuprinde
  • sare
  • 1/2 plic praf de copt
  • Pentru cremă:
  • 400 ml smântână pentru frișcă
  • 250 g mascarpone
  • 400 g caramel condensat(dulce de leche)
  • un praf sare
  • Pentru stratul de biscuiți:
  • 400 g biscuiți Petit Beurre
  • 200 ml cafea fiarta și îndulcită
  • 1 lingură lichior Amaretto
Pentru glazură:
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • puțină nucă de cocos pentru decor
Porții: 30

Timp de preparare: 60 minute

Dimensiuni tavă: 28/40

Mod de preparare

Pentru prepararea foilor, se caramelizează zahărul într-un vas cu pereți înalți, amestecând continuu în el să nu se ardă, apoi se stinge cu apă și se lasă la foc încet până se diluează zahărul care se solidifică la contactul cu apa, apoi se dă la rece.
Se freacă gălbenușurile cu puțină sare, apoi cu uleiul, se adaugă siropul de zahăr ars, bicarbonatul stins în oțet și făina amestecată cu praful de copt.
Mie mi-au intrat aproximativ 750 g făină de țară, proaspăt măcinată.
Frământăm un aluat ușor lipicios, pe care îl lăsăm 10-15 minute la odihnit, acoperit, apoi îl împărțim în două.  pe dosul tăvii unse cu ulei și tapetată cu făină.
Se întind două foi pe dosul tăvii unse cu ulei și tapetată cu făină și se coc pentru 4-5 minute fiecare, în cuptorul preîncălzit, la 180 grade.
Pentru cremă, mixăm smântăna pentru frișcă până devine cremoasă, nu foarte fermă, apoi adăugăm mascarponele și caramelul condensat și mixăm în continuare, până se omogenizează.
Adăugăn și un praf de sare pentru accentuarea gustului.
Pentru stratul de biscuiți, fierbem o cafea după cum ne place, tare sau mai slabă, o îndulcim cu 1-2 lingurițe de zahăr și o lăsăm să se răcească, apoi adăugăm amaretto.
Eu am fiert-o la filtru din 250 ml apă, 4 lingurițe de cafea și am îndulcit-o cu o linguriță de zahăr, pentru că și biscuiții sunt dulci.
Pentru glazură, încălzim smântâna lichidă, până aproape de punctul de fierbere, ridicăm vasul de pe foc și adăugăm ciocolata ruptă peste smântână.
Amestecăm intens până când ciocolata se topește și compoziția se omogenizează.
Asamblăm prăjitura Carmelita.
Așezăm în tavă prima foaie coaptă, întindem 1/2 din cremă, apoi așezăm biscuiții trecuți prin cafea, dar fără a-i însiropa prea rău, îndindem restul de cremă și finalizăm cu ultima foaie coaptă pe dosul tăvii.
Presăm ușor ultima foaie, acoperim prăjitura cu o folie alimentară și așezăm niște greutăți pe ea(dicționare, cărți, ce avem la îndemână):
Dăm prăjitura la rece, dar nu în frigider, mai degrabă în cămară și o lăsăm până se hidratează foile, de preferat de pe o zi pe alta.
A doua zi, preparăm glazura și o întindem fierbinte peste prăjitură.
Presărăm puțină nucă de cocos și lăsăm din nou prăjitura la rece, până se întărește glazura, apoi o putem porționa.
Pentru că mi-a mai ramas cafea, de la însiropatul biscuiților, am stropit foaia de deasupra prăjiturii cu ea, cu ajutorul unei sticluțe cu pulverizator, așa încât foaia s-a însiropat ușor.
În speranța că v-a plăcut prăjitura Carmelita, vă doresc spor la preparat și poftă bună la savurat și nu ezitați să comandați caramelul condensat de la delatte.ro!
Îl recomand cu toată încrederea!


retetemerisor.ro


 

Produsele Noastre

  • Cele Mai Vândute
  • Rating
  • Cantitate
  • Preț