Tort cu cremă de nuci și dulce de leche


       

Acest tort cu cremă de nuci și dulce de leche este un tort deosebit, care merită preparat pentru orice zi de sărbătoare

Deosebit l-au făcut cremele din interior, mai ales cea cu dulce de leche, pe care l-am descoperit de curând la delatte.ro.

Ingrediente

 

Pentru blat:

 formă de copt cu diametrul de 27 cm

8 ouă medii

8 linguri apă rece(50 ml)

200 g zahăr

200 g făină

25 g cacao

zeama de la 1/2 lămâie(1 linguriță)

un praf sare

În plus:

puțin ulei și zahăr pudră, pentru tapetat forma de copt

Pentru sirop:

400 ml apă

50 g zahăr

2 fiole esență de rom(2x8ml)

Pentru crema de nuci:

300 g miez de nucă măcinat fin

300 ml lapte

150 g zahăr

375 g mascarpone

1/2 linguriță scorțișoară

un praf sare

Pentru crema caramel:

397 g DeLatte Caramelo

375 g mascarpone

un praf sare

Pentru bandoul de ciocolată:

50 g ciocolată amăruie

50 g ciocolată albă

2 lingurițe frișcă lichidă

Pentru decor:

ciocolată rasă

figurine de ciocolată


 

Porții: 16-20

 

Timp de preparare: 60 minute

 

Diametrul formei de copt: 27 cm

 

Mod de preparare

 

Pentru blat, mai întâi, pregătim toate ingredientele necesare acestui blat de tort cu cacao, aducându-le pe masa de lucru.

Măsurăm cantitățile.

Ouăle trebuiesc scoase din frigider cu cel puțin 30 de minute, înainte de a ne apuca de lucru.

Cernem făina împreună cu cacaua, să fie aerate și să se amestece, în același timp.

Zahărul îl măcinăm fin, cu ajutorul râșniței de cafea.

Tapetăm forma de copt cu hârtie, doar la bază, iar pereții laterali îi ungem cu ulei și presărăm zahăr pudră pe ei. Zahărul ajută blatul de tort să se desfacă de pe pereți, după coacere.

Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm puțină sare peste ele.

Albușurile, le punem în bolul mixerului și le mixăm până se spumează, mai întâi la treaptă inferioară, apoi la o treaptă superioară, chiar maximă.

Sarea ajută bezeaua să devină fermă, mai rapid.

Adăugăm, treptat, zahărul și zeama de lămâie și mixăm în continuare până când bezeaua devine fermă și nu se desface de pe pereții bolului, dacă îl întoarcem invers.

Zeama de lămâie, de asemeni, ajută bezeaua să devină mai fermă.

Adăugăm pe rând ouăle, apoi apa, mixând în continuare, până se omogenizează compoziția, apoi scoatem mixerul și ne folosin de o spatulă de silicon sau lemn, pe mai departe.

Începem să adăugăm, treptat, făina, amestecând cu spatula de jos în sus, cu mișcări circulare, pentru a nu se lăsa bezeaua.

Când compoziția blatului de tort cu cacao este omogenă, o răsturnăm ușor în forma de copt, o nivelăm cu dosul unei linguri, sau rotind forma ușor pe masa de lucru și o dăm la cuptorul preîncâlzit în prealabil.

Coacem blatul de tort la 180 de grade, pentru 30-35 minute, sau până când trece testul cu scobitoarea.

După stingerea focului, mai lăsăm blatul de tort în cuptor, câteva minute, apoi îl mai lăsăm și în formă alte câteva minute să se tempereze ușor(4-5 minute) și abia apoi desfacem pereții formei și scoatem blatul de tort.

Acest blat de tort cu cacao, nu necesită praf de copt, pentru că se va dezvolta suficient, datorită bezelei reușite.

Praful de copt ajută blatul să se dezvolte mai mult, dar există posibilitatea ca după scoaterea din cuptor, blatul să se lase.

Pentru sirop, fierbem apa împreună cu zahărul, până când acesta se topește, iar după stingerea focului, adăugăm esența.

Pentru crema de nuci, măcinăm miezul de nucă foarte fin și îl fierbem împreună cu laptele, zahărul, scorțișoara și un praf de sare, pentru 2-3 clocote.

Dăm apoi compoziția la rece, timp în care miezul de nucă se va hidrata și va îngloba tot laptele, apoi, răcită complet, o mixăm împreună cu mascarponele și o dăm la rece până în momentul folosirii.

Pentru crema cu dulce de leche, mixăm dulcele de leche, adică DeLatte Caramelo, cu mascarponele și adăugăm un praf de sare pentru accentuarea gustului.

Și aici ar fi mers două cutii de mascarpone, deci dacă vă îndurați de un ban în plus, puneți două.

Dăm crema la rece, până în momentul folosirii.

Eu spun așa, pentru că ne ocupăm de prepararea cremelor, cât timp se coace blatul.

După ce cremele sunt răcite, blatul și siropul, de asemeni, răcite, asamblăm tortul.

Secționăm blatul în trei părți și le așezăm pe câte un platou pentru a le însiropa.

Însiropăm mai mult partea pe care o vom așeza la baza tortului, iar pe celelalte două, le însiropăm mai mult pe margini și mai puțin pe interior, ca să le putem manevra ușor.

Bine, acum fiecare decide cât de însiropat vrea tortul, nouă ne place să fie mai însiropat, nu uscat.

Așezăm, așa deci, prima parte din blat pe platou.

Prima parte va fi, de regulă, cea de la suprafața blatului, pentru că nu este chiar dreaptă, iar ultima cea de la bază, care este nivelată perfect.

Peste prima parte de blat întindem 3/4 din crema de nucă și o nivelăm frumos cu spatula de tort, ușor umezită.

Așezăm peste ea, partea de blat de la mijloc, întindem 3/4 din crema caramel, adică cea cu dulce de leche și o acoperim cu ultima parte de blat.

Așezăm pereții detașabili ai formei de copt și îi închidem în jurul tortului, pentru a se așeza frumos și îl dăm la rece, până pregătim bandoul de ciocolată.

Pentru bandoul de ciocolată, topim ciocolatele, separat, cu cîte o linguriță de frișcă lichidă, la microunde sau pe baie de aburi și trasăm divese forme, cu ele, pe o hârtie de copt, decupată după circumferința tortului, respectiv, înălțimea lui.

Eu am folosit un creion pentru decorare, dar...m-am cam chinuit, însă zic eu că a meritat efortul.

Lăsăm ciocolata să se întărească ușor pe hârtia de copt, apoi o așezăm de jur împrejurul tortului, cu hărtia de copt cu tot.

Dăm din nou tortul la rece până se întărește bine ciocolata, apoi îndepărtăm, ușor, hârtia de copt.

Ornăm tortul deasupra cu cremele oprite și ornamentele de ciocolată.

Să vă fie de folos!

Produsele Noastre

  • Cele Mai Vândute
  • Rating
  • Cantitate
  • Preț